Afmelden  -  Bekijk de online versie
  NHG  

Nieuwe Voorwaarden & Normen per juli 2015

 
 
 
Geachte relatie,


Op 1 juli aanstaande verschijnt een nieuwe versie van de Voorwaarden & Normen van NHG. Deze nieuwe versie 2015-3 is van toepassing op hypotheekoffertes die worden afgegeven vanaf 1 juli 2015. We hebben alvast de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige versie (2015-2) op een rij gezet. Meteen de nieuwe versie bekijken? Download op onze website de Voorwaarden & Normen 2015-3.

 
Delen
De wijzigingen per 1 juli 2015 op een rij

Daling kostengrens NHG

Per 1 juli 2015 daalt de grens voor NHG van € 265.000,- naar € 245.000,-. Dit betekent dat vanaf dat moment een lening maximaal € 245.000,- mag bedragen om een hypotheek met NHG af te kunnen sluiten.

WEW niet langer bestuursorgaan

De Raad van State heeft op 17 december 2014 bepaald dat het WEW, de uitvoerende instantie van de NHG, geen bestuursorgaan meer is. Dit heeft gevolgen voor de Voorwaarden & Normen:
  • in Norm 1.1.4 is "mandaat” vervangen door “machtiging” en “ondermandaat” vervangen door “submachtiging”;
  • de geldgever dient in de offerte Artikel A3, lid 1 sub c en d te benoemen onder vermelding van de webpagina www.nhg.nl/consument/voorwaarden-voor-kwijtschelding.html;
  • de geldverstrekker is vanuit de NHG regelgeving niet langer verplicht om bij een negatieve toetsuitslag de geldnemer schriftelijk op de hoogte te brengen via een afwijzingsbrief conform model NHG.

Gevolgen Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet

Op 1 januari 2015 is de gewijzigde “Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet” in werking getreden. De Minister van Financiën heeft op verzoek van de markt besloten om de regeling per 1 juli 2015 verplicht te stellen. Daarom is de regeling vanaf dat moment ook verwerkt in de Voorwaarden & Normen 2015-3:
  • het aantal kolommen binnen de Financieringslasttabellen is uitgebreid van 5 kolommen naar 12;
  • er wordt een nieuwe tabel voor de niet fiscaal aftrekbare rente geïntroduceerd. Hierdoor vervalt de bestaande formule van Norm 7.2 en 7.7.

Reeds eigenaar-bewoner

Op basis van Norm 3  is het niet meer mogelijk om bij een aanvullende lening uit te gaan van de restantschuld (hoofdsom minus opgebouwde waarde). De tijdelijke regeling staat dit niet toe. Op basis van de nieuwe regelgeving moet van de nog niet afgeloste hoofdsom worden uitgegaan.

Beheercriteria

De financieringslasttabellen van de Beheercriteria zijn uitgebreid van 10 naar 12 kolommen en er zijn tabellen voor de niet fiscaal aftrekbare rente toegevoegd.

Ten slotte: een nieuw versienummer

Daar waar in de vorige versie van de Voorwaarden & Normen versienummer "2015-2" staat, staat in de nieuwe versie "2015-3".
» Download hier de Voorwaarden & Normen 2015-3
 
Delen
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 
Goed om te weten
Rekentoets uitsluitend online
Voor de Voorwaarden & Normen 2015-3 wordt geen offline rekentoets beschikbaar gesteld. Voor berekeningen verwijzen wij u naar de online versie op onze website.
» Ga naar Tools en Applicaties
 
Delen
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 
www.nhg.nl KvK: 41158179
Volg ons: Facebook   Linkedin
Copyright © 2015 Nationale Hypotheek Garantie