NHG  

nieuwsbrief - november 2016

 
 
 
NHG sluiten in 2017: dit zijn de belangrijkste wijzigingen
Per 1 januari 2017 zijn er weer nieuwe Voorwaarden & Normen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit betekent dat sommige regels bij het sluiten van een hypotheek met NHG veranderen. Een aantal weetjes over de nieuwe regels hebben wij voor u op een rij gezet. 

Verruiming NHG bovengrens
De kostengrens voor NHG is vanaf 1 januari 2017 gekoppeld aan de gemiddelde koopsom in Nederland (€ 245.000), vermeerderd met de maximale Loan-to-Value (LTV): 101% of 106% als u energiebesparende voorzieningen treft. In de praktijk betekent dit dat er twee kostengrenzen van toepassing zijn:

  • De maximale kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen is € 247.450 (101% van de marktwaarde).
  • De maximale kostengrens voor woningen met energiebesparende voorzieningen is € 259.700 (106% marktwaarde). De extra financieringsruimte moet natuurlijk volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen.

Starterslening blijft geborgd

Als u voor het eerst een woning koopt, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor de Starterslening. Dit is een extra lening bovenop uw hypotheek, die wordt aangeboden door gemeenten en aan u verstrekt door Stichting Volkshuisvesting (SVn). De lening is de eerste drie jaar maandlastenvrij en mét NHG. Vanaf 2017 wijzigt het één en ander rondom de starterslening. Goed om te weten is dat de NHG ook de gewijzigde starterslening borgt. 

Geldigheid benodigde documenten bij de hypotheekaanvraag
Sinds de zomer is een nieuwe Europese hypothekenrichtlijn van kracht (de Mortgage Credit Directive). Deze richtlijn heeft ook gevolgen voor het afsluiten van een hypotheek met NHG. Voor de geldigheid van de benodigde documenten bij het afsluiten van de NHG-hypotheek is vanaf 1 januari 2017 de datum van het bindend aanbod leidend. Voorheen was dit de datum van de hypotheekofferte. In 2017 geldt dus dat op het moment dat de geldverstrekker u een bindend aanbod doet:
  • de werkgeversverklaring en salarisstrook niet ouder mogen zijn dan 3 maanden;
  • het taxatierapport niet ouder dan 6 maanden;
  • het bouwkundig rapport niet ouder dan 12 maanden.

Eenmalige premie blijft gelijk

Voor een hypotheek met NHG betaalt u eenmalig een bedrag, de ‘borgtochtprovisie’. In 2017 is dit net als in 2016 één procent over het totale hypotheekbedrag. Voor dit bedrag bent u zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien beperkt u met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning. 

Meer weten?
Uw hypotheekadviseur kan u meer vertellen over de voorwaarden die van toepassing zijn bij het sluiten van NHG en kan berekenen of u in aanmerking komt voor NHG. 
» Bezoek onze site voor algemene informatie over NHG 
 
Delen
Facebook Twitter
 
www.nhg.nl KvK: 41158179
Volg ons: Facebook   Linkedin
Copyright © 2019 Nationale Hypotheek Garantie