Weetjes over een NHG-hypotheek in 2020 Afmelden  -  Bekijk de online versie
 
Nieuwsbrief
 
Editie #3
30 december 2019
Ben je van plan om in 2020 een woning te kopen, te verbouwen of te investeren in energiebesparende voorzieningen?
Dan is het goed om te weten dat sommige regels bij het sluiten van een hypotheek met NHG veranderen.

Ieder jaar worden per 1 januari de Voorwaarden & Normen (V&N) voor NHG aangepast. Dat doen we in overleg met onze ketenpartners en naar aanleiding van wensen van klanten, actuele marktontwikkelingen en wijzigingen in wet- en regelgeving.

We hebben een aantal weetjes over de nieuwe regels voor je op een rij gezet. Deze zijn van toepassing op hypotheekaanvragen waarvoor op of na 1 januari 2020 een bindend aanbod is uitgebracht.
 
Verruiming van de kostengrens
Vanaf 1 januari 2020 stijgt de kostengrens van €290.000 naar €310.000. Duurdere woningen komen hiermee ook in aanmerking voor NHG. Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen is de kostengrens 6% hoger, namelijk €328.600. De extra financieringsruimte moet hierbij volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen (bijvoorbeeld een HR-ketel, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie, HR++ beglazing en/of zonnecellen).
» Lees meer over verduurzamen met NHG
 

Eenmalige premie daalt
Voor een hypotheek met NHG betaal je eenmalig een premie, de ‘borgtochtprovisie’. Per 1 januari 2020 wordt deze borgtochtprovisie verlaagd, van 0,9% naar 0,7%. Dat betekent dat je voor een lening van € 200.000,- met NHG € 1.400,- aan borgtochtprovisie betaalt. Deze kosten worden bij de notaris ingehouden en door de geldverstrekker aan NHG afgedragen. Voor dit bedrag kun je onder andere rekenen op hulp van NHG als je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen.
» Lees meer over de NHG borgtochtprovisie
 borgtochtprovisie 

Oversluiten
Vanaf 1 januari betaal je bij het oversluiten van een NHG-lening naar een andere geldverstrekker alleen borgtochtprovisie over het deel dat je meer wil lenen. Daarnaast is het bij oversluiten niet meer verplicht om de bijkomende kosten mee te financieren. Je mag deze uit eigen middelen betalen, zodat je de kostengrens volledig kunt benutten voor de uitstaande lening.

Heb je een bestaande hypotheek zonder NHG? En wil je deze in 2020 oversluiten naar een hypotheek met NHG? Dat kun je hiermee geld besparen. Niet alleen daalt de eenmalige borgtochtprovisie naar 0,7%, maar doordat een NHG-hypotheek geldverstrekkers extra zekerheid biedt, liggen de hypotheekrentes meestal lager dan bij reguliere woninghypotheken. Ga voor meer informatie en de mogelijkheden naar je adviseur. Die kijkt naar wat het beste bij je persoonlijke situatie past.

Goed om te weten: de kostengrens bij het aankopen van een woning gaat ook gelden voor oversluiten. De huidige waarde van je woning dient dus gelijk of lager te zijn dan de kostengrens van € 310.000. Ga je jouw hypotheek oversluiten en ook gelijk verbouwen? Dan mag de waarde van je woning na verbouwing niet hoger zijn dan de kostengrens van € 310.000.
» Artikel 'Oversluiten NHG-hypotheek wordt goedkoper'
 borgtochtprovisie 
Enquête: Met wie neem je contact op? 
In je leven kunnen zich onverwachte situaties voordoen, waardoor de lening op een gegeven moment lastig betaalbaar wordt of dreigt te worden. Heb je een lening met NHG, dan heb je in deze vervelende periode een vangnet waarop je kunt vertrouwen. Om onze klanten de juiste hulp en advies te kunnen bieden inventariseren we graag met wie je als eerste contact op denkt te nemen als je te maken krijgt met een ingrijpende verandering in jouw persoonlijke situatie, zoals het beëindigen van je relatie.
A. Hypotheek­adviseur
B. Bank
C. NHG
D. Makelaar
E. Mediator / advocaat
F. Anders, namelijk
Ben jij al klaar voor het nieuwe jaar?
Maak een afspraak met een hypotheekadviseur of geldverstrekker om de mogelijkheden te bespreken. Zij kunnen je meer vertellen over de voorwaarden die van toepassing zijn bij het sluiten van NHG en kunnen berekenen of je in aanmerking komt voor NHG.
 
 
www.nhg.nl KvK: 41158179
Volg ons: Facebook   Linkedin   Facebook
Copyright © 2019 Nationale Hypotheek Garantie